Följ Apotekarsocieteten

Ingen särreglering för antroposofiska produkter

Pressmeddelande   •   Jun 30, 2016 12:04 CEST

- Först och främst är det glädjande att regeringen äntligen fattat ett långsiktigt, tydligt och patientsäkert beslut. Det som är det mest positiva med dagens beslut är att regeringen inte lämnar några öppningar för att anpassa läkemedelslagen så den passar antroposofiska produkter, utan befintliga regler kommer att gälla alla, säger Karin Meyer, VD Apotekarsocieteten

Apotekarsocieteten har som en av de tyngre remissinstanserna kontinuerligt lyft fram just detta, att det inte behövs någon särreglering då svensk läkemedelslagstiftning fungerar utmärkt och dessutom redan har gjort vissa anpassningar till homeopatiska produkter och naturmedel där vissa av de antroposofiska preparaten kan ansöka om försäljningstillstånd. Vi har varit tydliga med att värna begreppet läkemedel och att det rimligtvis bör ställas samma krav på kvalitet, säkerhets och effektdokumentation för dessa produkter inom läkemedelsområdet. Även om man kan tycka att förlängning i ytterligare två år är i längsta laget så vägs det upp av det positiva – att vi får ett långsiktigt, tydligt och patientsäkert beslut där ingen anpassning av en fungerande läkemedelslag kommer att vara aktuell, säger Karin Meyer, VD Apotekarsocieteten

Apotekarsocieteten är en ideell förening med ändamål att befordra en hög yrkesstandard inom läkemedelsområdet och att verka för en för individ och samhälle gynnsam utveckling och användning av läkemedel. I detta syfte främjar Apotekarsocieteten kunskaps-och kompetensutveckling inom läkemedelsområdet. Det helägda dotterbolaget Läkemedelsakademin i Stockholm AB är den ledande aktören inom fort- och vidareutbildning inom läkemedelsområdet i Sverige samt ger ut webbtidningen Läkemedelsvärlden.se och böcker inom läkemedelsområdet.

Med föreningens fokus på läkemedel i hela kedjan samlar den kompetenser från olika professioner för att tillsammans arbeta för en bra utveckling och användning av läkemedel. Idag har vi över 5000 medlemmar som kommer från hela läkemedelsområdet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.