Gå direkt till innehåll
Hopp om nya behandlingar – riktad proteinnedbrytning i fokus på årets Scheelesymposium

Pressmeddelande -

Hopp om nya behandlingar – riktad proteinnedbrytning i fokus på årets Scheelesymposium

Apotekarsocietetens vetenskapliga möte Scheelesymposiet lockar i år några av världens främsta forskare inom området riktad proteinnedbrytning. Registreringen är nu öppen för ett av höstens intressantaste evenemang!

Felaktiga proteiner kan orsaka sjukdom. Med dagens läkemedel kommer man endast åt en del av dem. Tack vare det framväxande området riktad proteinnedbrytning, eller targeted protein degradation (TPD) på engelska, finns hopp om att utveckla nya effektiva behandlingar mot bland annat Alzheimers sjukdom och olika cancerformer.

En av pionjärerna inom området, professor Craig Crews vid Yale University, tilldelas i år Apotekarsocietetens stora vetenskapliga pris Scheelepriset. Prisutdelningen sker i samband med det vetenskapliga mötet Scheelesymposiet den 11 november i Stockholm. Till symposiet, som är en hyllningsdag för pristagaren, kommer i år några av världens främsta proteinforskare för att dela med sig av sin kunskap.

– Det här är ett extremt hett forskningsfält. Området riktad proteinnedbrytning ligger långt fram när det gäller utveckling av potentiellt nya läkemedel. Vi är därför väldigt stolta över att kunna presentera ett sådant vasst program med den absoluta forskareliten till årets Scheelesymposium, säger Lisa Bandholtz, vetenskaplig sekreterare på Apotekarsocieteten.

Nytt för i år är att yngre forskare och doktorander också får chans att presentera sin forskning. Efter anmält intresse väljs ett antal forskare ut av en programkommitté och får medverka med posterpresentationer och ”speed talks” under dagen.

– Att som ung forskare få möjlighet att presentera och tala om sin forskning med de allra bästa inom området är en otrolig möjlighet. Det här är ett unikt tillfälle att ta del av det allra senaste inom forskningsfältet och att knyta värdefulla kontakter inför framtiden, säger Lisa Bandholtz.

Scheelepriset delas ut vartannat år till en internationellt framstående forskare inom det biovetenskapliga området. Sedan starten 1961 har totalt 50 Scheelepristagare, utsetts varav fem (tio procent) senare fått Nobelpriset i kemi eller fysiologi eller medicin. Förutom äran och ett symposium tillägnat sig får pristagaren 250 000 kronor.

Årets Scheelepristagare professor Craig Crews tar emot priset av forskningsminister Matilda Ernkrans vid en ceremoni under Scheelesymposiet.

Besök Scheelesymposiets websida för att ta del av hela programmet och registrera dig. 

Relaterade länkar

Ämnen


Apotekarsocieteten är den moderna mötesplatsen för alla som arbetar med läkemedel eller medicinteknik. Genom Läkemedelsakademin anordnas kvalificerade utbildningar inom snart sagt varje del av läkemedelskedjan. Läs mer på apotekarsocieteten.se och på lakemedelsakademin.se

Presskontakt

Ingrid Helander

Ingrid Helander

Presskontakt Kommunikationsansvarig 076-535 55 28
Lisa Bandholtz

Lisa Bandholtz

Vetenskaplig sekreterare + 46 73 822 39 99

-ditt nätverk för ökad kunskap om läkemedel

Apotekarsocieteten är den moderna mötesplatsen för alla som arbetar med läkemedel eller medicinteknik. Genom att samla yrkespersoner inom hela läkemedelsområdet, från forskning till användning, får Apotekarsocieteten en unik position som oberoende plattform för ökad kunskap, informationsspridning och vetenskapligt utbyte mellan olika professioner.

Apotekarsocietetens vetenskapliga sektioner och lokala kretsar erbjuder ett brett utbud av kompetenshöjande aktiviteter runtom i landet, och genom Läkemedelsakademin anordnas kvalificerade utbildningar inom snart sagt varje del av läkemedelskedjan.

Apotekarsocieteten står också bakom Läkemedelsvärlden, en oberoende nyhetskanal som bevakar hela läkemedelsområdet.

Apotekarsocieteten
Wallingatan 26A
111 81 Stockholm