Följ Apotekarsocieteten

Bengt Danielssonföreläsare 2011 på temat generika ur ett formuleringsmässigt och farmaceutiskt perspektiv

Pressmeddelande   •   Nov 04, 2011 10:55 CET

Föreläsning till Bengt Danielssons minne instiftades 1989 för att erinra om professor Bengt Danielssons engagemang inom farmacevtisk utbildning. Föreläsningen ska presentera ett för läkemedelsområdet nytt ämne på ett pedagogiskt sätt.

 Mats ("Mattis") E Johansson har utsetts till årets Bengt Danielsson föreläsare.. Mattis är apotekare och disputerad inom galenisk farmaci där han framför allt forskat inom tablett- och pulverteknologi. Han har större delen av sitt yrkesliv arbetat med produktutveckling av alla typer av beredningsformer och haft ett flertal chefspositioner inom formulering, farmaceutisk utveckling och kvalitetssäkring. Mattis har genom åren varit en uppskattad och flitigt anlitad föreläsare av såväl företag, organisationer som universitet.

Galeniska och farmaceutiska aspekter på originalpreparat, generika och generisk substitution 
Generisk substitution av originalpreparat mot billigare kopior s.k. generika förekommer i Sverige sedan 2002. Under titeln Galeniska och farmaceutiska aspekter på originalpreparat, generika och generisk substitution kommer årets pristagare att diskutera generika och generisk substitution ur ett galeniskt och farmaceutiskt perspektiv. Föreläsningen tar avstamp i läkemedelsverkets kriterier för utbytbarhet. Begrepp som kemisk ekvivalens, bioekvivalens, farmaceutisk ekvivalens och terapeutisk ekvivalens kommer att lyftas fram. Mattis kommer att beröra hur t.ex. färg, form, delbarhet och smak påverkar ett läkemedelsanvändande. Generisk substitution kommer att ställas i relation hur man inom den forskande läkemedelsindustrin arbetar med begreppet ”Quality by Design”.  En del internationella utblickar om hur man ställer sig till generisk substitution i andra länder kommer att göras och dessutom kommer placeboeffekten och de implikationer denna kan ha på patientens uppfattning om läkemedlets effekt att beröras.

Slutligen kommer konsekvenserna av generisk substitution för apotekspersonal, patientsäkerhet och samhällsekonomi att diskuteras exemplifierat med Mattis egna erfarenheter som läkemedelskonsument.

Föreläsningen hålls under Läkemedelskongressen på Stockholmsmässan i Aälvsjö måndagen den 7 november kl 11.00

Programmet hittar du här

Vid frågor kontakta Birgitta Karpesjö, birgitta.karpesjo@apotekarsocieteten.se

Apotekarsocieteten har ca 6000 medlemmar och är en ideell förening för alla som är intresserade av läkemedelsforskning, läkemedelsproduktion eller läkemedelsanvändning. Apotekarsocieteten består av tretton vetenskapliga sektioner, fem intressegrupper och elva lokalföreningar som täcker hela Sverige och arrangerar föreläsningsverksamhet, kurser, studiebesök och sociala aktiviteter. Koncernen omfattar moderföretaget Apotekarsocieteten samt det helägda dotterbolaget Läkemedelsakademin i Stockholm AB. Dotterbolaget ger ut tidningen Läkemedelsvärlden samt böcker, och är den ledande aktören inom fort- och vidareutbildning inom läkemedelsområdet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.